Annons

torsdag 12 november 2015

Resa 75

På 10 poäng, vart är vi på väg?
Vi brassar iväg från huvudstad i land till hälften namne med slutmålets. Vår k-märkta stad är redan från start bokstavligen i sikte. 8 poäng
Får man golvas och hasa sig ut är avlsutning både till staden och dess berömda djungelbatalj.6 poäng
Svensk FN-insats har verkat i detta naturtillgångsrika land som klippt de belgiska banden, kanske inte var vad kung Leopold ville.4 poäng
Vi söker huvudstaden i demokratisk republik där ung belgisk reporter en gång verkade. Legendarisk busschaufför ger er landet.
2 poäng
Det är nu dags att inshasa oss i Demokratisk republiken Kongos huvudstad.
Rätt svar: Kinshasa

Frågor

1: Kongo är ett land som genom historien varit utsatt för många konflikter. I och med att landet förklarade sig självständigt från Belgien blossade nya strider upp där bland annat premiärministern Patrice Lumumba mördades. I sydöstra Kongo ligger en provins rikt på naturtillgångar och det var bland annat på grund av att denna provins utropade sig självständigt från det nyss självständiga Kongo som konflikten handlade om. För att bekämpa inbördeskriget inleddes en FN-insats där även svenska trupper medverkade. I och med detta uppdrag befann sig FN:s generalsekreterare Dag Hammarskjöld i Kongo. Hammarsköljd omkom i en flygolycka som ännu inte blivit uppklarad men som många menar var en planerad attack.
a, Vad hette provinsen som förökte bryta sig loss från Kongo?
b, Vilket år omkom Hammarskjöld?

2: Mellan 1965 och 1997 hette det som idag är Demokratiska Republiken Kongo något annat och detta land leddes av en och samma president tillika diktator.
a, Vad hette landet mellan 1965 och 1997?
b, Vad hette presidenten?

3: Kongo är som tidiagre nämt rikt på naturtillgångar och kanske i synnerhet koppar men även landet tillhör även en av de största producentera av dimanter och av kobolt.
a, Vad består diamant av?
b, Vilken är den kemiska beteckningen för koppar och kobolt?


Rätt svar

1: 
a, Katanga
b, 1961

2:
a, Zaire
b, Mobuto Sese Seko

3:
a, Kol
b, Cu (koppar) och Co (kobolt)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar