Annons

söndag 11 oktober 2015

Resa 71

På 10 poäng, vart är vi på väg?
Vi lämnar ett strålande ställe och reser söderut mot stad där shevan och zaz-bilar är populära. Europas fjärde vatten rinner genom dess fyra.
8 poäng
Förkortad dag i Majas månad är centralt både för land och för staden vikingarna kallade Könugård.
6 poäng
Paparizou firade här 2005, Torres och Iniesta gjorde detsamma 2012. Vi förkortar eventuellt i resmålets slut.
4 poäng
Blandning mellan rött och gult färgade revolutionen på resmålet där man inte bråkar om krimskrams direkt. Rolig radiocirkus ger er vår stad.
2 poäng
Vi är nu framme i huvudstaden i land vars idrottare kan förväxlas med svenska. Tymosjenko och Janukovytj har bägge styrt härifrån. 


Rätt svar: Kiev

Frågor

1: 2014 tillträdde en ny borgmästare i Kiev men redan före sitt tillträde var han världskänd. Borgmästaren har liksom sin bror haft en mycket framgångs karriär inom boxning. Vad heter borgmästaren i Kiev? Inom proffsboxningen finns det ett fyra organisationer som har rätt att sanktionera matcher om VM-titlar. Vilka är dessa organisationer?

2: Europas fjärde längsta flod rinner genom Kiev. Vad heter den och vilken är Europas längsta flod?

3: Den dominerande kyrkan i Kiev och i Ukraina är den ortodoxa. I samband med Ukrainas självständighet bröt sig en ny gren ut ur den rysk-ortodoxa kyrkan och idag stödjer cirka hälften av ukrainarna med religionssamhörighet denna gren. Vad kallas denna gren, vad kallas den högste ledaren inom den ortodoxa kyrkan och vilket år blev Ukraina självständigt?

Svar

1a: Vitalij Klytjko
1b: WBO, WBC, WBA, IBF

2a: Dnepr
2b: Volga

3a: Kiev-patriarkatet
3b: Patriark
3c: 1991Inga kommentarer:

Skicka en kommentar